AuthorAll post by :

    Home / Articles posted by admin
1 marca, 2017

Mini pączki z rodzynkami

Mini pączki z rodzynkami
Posted in : Bez kategorii on by : admin

Błyskawiczne mini pączki z rodzynkami ( przepis na 25 pączków ) Składniki: 1 szklanka mąki,1 jajko, 200g jogurt naturalny , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, garść rodzynków, pomarańczowy aromat do ciast, szczypta soli, cukier puder do posypania, olej do smażenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jogurt naturalny, jajko. Wszystko
Read more

10 lutego, 2017

Brukselka z kaszą gryczaną

Brukselka z kaszą gryczaną
Posted in : Bez kategorii on by : admin

Składniki: 35 dkg brukselki średnia cebula  1 ząbek czosnku  2 łyżeczki musztardy  garstka słonecznika 15 dkg kaszy gryczanej białej sól, pieprz   Wykonanie: Na patelni prażymy słonecznik. Przekładamy go do miski. Brukselkę płuczemy i kroimy na ćwiartki, wycinamy głąbiki. Cebulę kroimy w półtalarki następnie smażymy do miękkości. Wsypujemy brukselkę i wymieszamy, możemy podlać troszkę wodą,
Read more

6 lutego, 2017

Pyzy z kiszoną kapustą

Pyzy z kiszoną kapustą
Posted in : Bez kategorii on by : admin

Składniki na ciasto 50 dkg ziemniaków 20 dkg mąki ziemniaczanej 2 jajka  2 łyżki oleju  sól, pieprz   Składniki na farsz 50 dkg kiszonej kapusty  2 marchewki(średnie) 2 średnie cebule  3-4 łyżki oleju  sól, pieprz   Wykonanie farszu Kiszoną kapustę gotujemy, jeśli jest za kwaśna możemy przelać zimna wodą. Odciskamy i drobno kroimy. Pokrojoną w
Read more

31 stycznia, 2017

Różyczki

Różyczki
Posted in : Bez kategorii on by : admin

  Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka mąki woda 0,5 łyżeczki soli bułka tarta olej do smażenia     Wykonanie.   Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy je do wrzącej lekko osolonej wody. Gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu panierujemy obtaczamy w bułce tartej. Następnie obsmażamy na gorącym oleju. Polecam, jako smaczny dodatek do
Read more

31 stycznia, 2017

Kalafior po grecku

Kalafior po grecku
Posted in : Bez kategorii on by : admin

Składniki: 1 kalafior świeży lub mrożony  3-4 średnie marchewki  1/2 selera  2 pietruszki  cebula 2 łyżki oleju kokosowego 200g koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe  1/2 łyżeczki soli 4-5 kulki pieprzu płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku  pieprz mielony 2 łyżeczki majeranku   Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i zacieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy
Read more

20 stycznia, 2017

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście
Posted in : Dania regionalne on by : admin

Składniki: 80 dkg żeberek 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku olej do smażenia 1 łyżeczka soli pieprzu do smaku 1 mała cebula oregano tymianek  curry  ostra papryka kurkuma   Polecam przyprawy jakie ja na końcu dodaje po 1 łyżeczce; oregano, kurkumy ,tymianku, curry, a także ostrej papryki. Inne według własnego uznania.   Wykonanie: Żeberka
Read more

19 stycznia, 2017

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska
Posted in : Bez kategorii on by : admin

   Składniki: 30 dkg mięsa wołowego mielonego 30 dkg łopatki mielonej 1 mała cebula 1 mały czosnek 2 jajka do mięsa 2 gotuję na twardo 1 kajzerkę sól pieprz 20 dkg mąki   Przyprawy według uznania, ja podaję na koniuszku łyżeczki- bazylię, oregano, kurkumę, curry.   Wykonanie Mięso mielone łączymy, dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, pokrojoną
Read more

18 stycznia, 2017

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie
Posted in : Bez kategorii, Dania regionalne on by : admin

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka sól pieprz1 łyżeczka masła 1 kajzerka mleko do namoczenia ząbek czosnku szczypta curry szczypta Chile   Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodajemy  żółtko, namoczoną, odciśniętą bułkę, masło, pokrojony czosnek, sól, pieprz i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Później dodajemy ubite białko, dokładnie mieszamy i już można formować  okrągłe trochę
Read more

17 stycznia, 2017

Bigos

Bigos
Posted in : Bez kategorii, Dania regionalne on by : admin

           Bigos  Składniki : 2 kg kapusty kiszonej 1/4 główki małej kapusty białej 1kg wołowego może być 1 kg od szynki olej do smażenia 1 kiełbasę podwawelską 30 dkg boczku wędzonego koncentrat pomidorowy 5 dkg grzybków suszonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli na łyżeczce pieprzu, majeranku oregano,
Read more