Kalafior po grecku

Składniki:

  • 1 kalafior świeży lub mrożony
  •  3-4 średnie marchewki
  •  1/2 selera
  •  2 pietruszki
  •  cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 kulki pieprzu
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  •  pieprz mielony
  • 2 łyżeczki majeranku

 

Wykonanie:

Warzywa myjemy, obieramy i zacieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Kalafior myjemy i kroimy na małe różyczki. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy następnie wkładamy cebulę, aby ją zeszklić. Dokładamy starte warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy kulki pieprzu, liście laurowe, wszystko dusimy, co jakiś czas mieszając przez 10-20 min, aby warzywa się nie przypaliły. Po 15 minutach do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę, pieprz i sól. Możemy także dodać cukru lub miodu.Połowę ugotowanych warzyw odkładamy na talerz. Do pozostałej części warzyw wkładamy różyczki kalafiora- różyczką do góry. Obficie posypujemy majerankiem i nakładamy pozostałą część warzyw. Dusimy przez 10-15 minut do miękkości kalafiora. Danie gotowe. Najczęściej podajemy z ryżem lub chlebem.

 

Smacznego!!!

 

 

kalafior