Home / Bez kategorii / Kalafior po grecku
31 stycznia, 2017

Kalafior po grecku

Posted in : Bez kategorii on by : admin

Składniki:

  • 1 kalafior świeży lub mrożony
  •  3-4 średnie marchewki
  •  1/2 selera
  •  2 pietruszki
  •  cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 kulki pieprzu
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  •  pieprz mielony
  • 2 łyżeczki majeranku

 

Wykonanie:

Warzywa myjemy, obieramy i zacieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Kalafior myjemy i kroimy na małe różyczki. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy następnie wkładamy cebulę, aby ją zeszklić. Dokładamy starte warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy kulki pieprzu, liście laurowe, wszystko dusimy, co jakiś czas mieszając przez 10-20 min, aby warzywa się nie przypaliły. Po 15 minutach do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę, pieprz i sól. Możemy także dodać cukru lub miodu.Połowę ugotowanych warzyw odkładamy na talerz. Do pozostałej części warzyw wkładamy różyczki kalafiora- różyczką do góry. Obficie posypujemy majerankiem i nakładamy pozostałą część warzyw. Dusimy przez 10-15 minut do miękkości kalafiora. Danie gotowe. Najczęściej podajemy z ryżem lub chlebem.

 

Smacznego!!!

 

 

kalafior

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>