Pyzy z kiszoną kapustą

Składniki na ciasto

  • 50 dkg ziemniaków
  • 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  •  2 łyżki oleju
  •  sól, pieprz

 

Składniki na farsz

  • 50 dkg kiszonej kapusty
  •  2 marchewki(średnie)
  • 2 średnie cebule
  •  3-4 łyżki oleju
  •  sól, pieprz

 

Wykonanie farszu

Kiszoną kapustę gotujemy, jeśli jest za kwaśna możemy przelać zimna wodą. Odciskamy i drobno kroimy. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Całość podduszamy jeszcze przez 10-15 min. Przyprawiamy do smaku.

Wykonanie ciasta

Obieramy i gotujemy ziemniaki, następnie ugniatamy je. Do masy dodajemy jajka, olej i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i rozpłaszczamy w dłoni równej wielkości porcje. W środek wkładamy wcześniej przygotowany farsz. Dokładnie zlepiamy. Pyzy wrzucamy partiami do gotującej osolonej wody.Gotujemy przez 10 min do chwili wypłynięcia.

Smacznego!!!

1