Brukselka z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 35 dkg brukselki
  • średnia cebula
  •  1 ząbek czosnku
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  garstka słonecznika
  • 15 dkg kaszy gryczanej białej
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Na patelni prażymy słonecznik. Przekładamy go do miski. Brukselkę płuczemy i kroimy na ćwiartki, wycinamy głąbiki. Cebulę kroimy w półtalarki następnie smażymy do miękkości. Wsypujemy brukselkę i wymieszamy, możemy podlać troszkę wodą, aby się nie przypaliła. Dusimy pod przykryciem do miękkości brukselki. Pod koniec solimy pieprzymy, dodajemy musztardę, wsypujemy uprażony słonecznik.  mieszamy. Gotujemy na sypko kaszę gryczaną białą. Wykładamy na talerz, obok kładziemy brukselkę i możemy zajadać. Możemy też dodać uduszonego mięsa pokrojonego w kostkę.

Smacznego!!!

DSCN9909