Jajka faszerowane

Sposób I – jajka faszerowane wątróbką

Składniki:

Cebula – 3 sztuki

Wątróbka drobiowa – 6 sztuk

jajka na twardo – 4 sztuki

sól, pieprz do smaku

Wątróbkę gotujemy przez 10 minut i studzimy w wodzie, w której się gotowała.
Cebulę szatkujemy na drobno Przestudzoną wątróbkę i żółtka jajek tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pastą można faszerować połówki jajek, doskonale sprawdzi się także do smarowania pieczywa.

Sposób II – jajka faszerowane twarożkiem

Składniki:

ser biały – ok. 250 g

natka pietruszki  – pęczek

sos tatarski – 2 łyżki

majonez – 1 łyżka

pieprz, sól, czosnek suszony  – do smaku

Natkę pietruszki siekamy drobiuteńko, mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku.

 

Sposób III – klasyczne jajka faszerowane 

Żółtka ugotowanych na twardo jajek siekamy i mieszamy z przyprawami: oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę posiekanych białek oraz majonez. Mieszamy wszystko razem i napełniamy farszem połówki białek. Dekorujemy.

IMG_20200115_162537 IMG_20200115_162553 IMG_20200115_162720