Serowe oponki na Tłusty Czwartek

Składniki:

600 g zmielonego twarogu

500 g mąki pszennej tortowej

4 żółtka średnich jajek

1/3 szklanki drobnego cukru – 100 g

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

po łyżeczce sody i proszku do pieczenia

łyżka spirytusu

Olej roślinny do smażenia

cukier puder

Wykonanie:

Żółtka z cukrem ucierać przez kilka minut na puch. Dodać zmielony twaróg – najlepiej półtłusty lub tłusty, który będzie gęsty i nie kwaśny Dodać 3 pełne łyżki śmietany oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto będzie gęste i klejące. Na koniec dodać łyżkę spirytusu (ewentualnie octu lub soku z cytryny) i raz jeszcze zamieszać ciasto. 
Nagrzać olej. Na szeroki garnek lub patelnię powinno wystarczyć około 700 ml.

Stolnicę oprószyć mąką. Wyjąć ciasto, lekko posypać je mąką i podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaczką do ciastek lub szklanką, wycinać koła, w ich środku kieliczkiem wyciąć małe kółeczka.

Gotową serię oponek wykładać na dobrze nagrzany olej. Po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też sporo urosnąć. Po chwili przewrócić je na drugą stronę i smażyć około 30 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejszyć moc palnika. 
Po wyjęciu z garnka układać oponki na ręczniku papierowym. 

Smacznego!