17 stycznia, 2017

Bigos

Posted in : Bez kategorii, Dania regionalne on by : admin

           Bigos

 Składniki :

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/4 główki małej kapusty białej
  • 1kg wołowego może być 1 kg od szynki
  • olej do smażenia
  • 1 kiełbasę podwawelską
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • koncentrat pomidorowy
  • 5 dkg grzybków suszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • na łyżeczce pieprzu, majeranku oregano, curry, kurkumy.

Przyprawy takie dodajemy, jakie lubimy stosować.

Wykonanie

Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, gotujemy około 30 min. Białą kapustę szatkujemy w drobne paseczki, parzymy i gotujemy około 5 min. Po ugotowaniu obie kapusty łączymy, odcedzając z wody.

Mięso wołowe kroimy w kostkę, dusimy w rondlu z przyprawami podlewając wodą, po 20 minutach przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1.5 godziny dolewając trochę wody. Mięso łączymy z ugotowanymi kapustami i z grzybami, które po namoczeniu gotujemy około 60 minut.

Dodając również usmażoną kiełbasę z boczkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Robimy z tej kiełbasy i boczku sos łącząc z koncentratem pomidorowym. Koncentratu podajemy więcej niż połowę słoiczka. Wszystko razem zagotowujemy dodając majeranku, soli i pieprzu do smaku.

Można podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

bigos

Przepis pani Uli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>