Pieczeń Rzymska

   Składniki:

  • 30 dkg mięsa wołowego mielonego
  • 30 dkg łopatki mielonej
  • 1 mała cebula
  • 1 mały czosnek
  • 2 jajka do mięsa
  • 2 gotuję na twardo
  • 1 kajzerkę
  • sól
  • pieprz
  • 20 dkg mąki

 

Przyprawy według uznania, ja podaję na koniuszku łyżeczki- bazylię, oregano, kurkumę, curry.

 

Wykonanie

Mięso mielone łączymy, dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę i pokrojony czosnek, 2 jajka, przyprawy, sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy.  Więcej niż połowę masy mięsnej odkładamy, rolując z nią 2 ugotowane jajka. Obtaczamy w mące. Pozostałą część masy mięsnej formujemy oraz również obtaczamy w mące.  W rondlu obsmażamy obie części, podlewając wodą i tak dusimy przez 15 min. Przekładamy do piekarnika, pieczemy przez 50 min. w temp.180 * C. Gotowe danie podajemy z frytkami pieczonymi w piekarniku, ogórkiem kiszonym lub sałatką.

 

Smacznego!!!

piecz-rzym