Home / Bez kategorii / Pieczeń Rzymska
19 stycznia, 2017

Pieczeń Rzymska

Posted in : Bez kategorii on by : admin

   Składniki:

  • 30 dkg mięsa wołowego mielonego
  • 30 dkg łopatki mielonej
  • 1 mała cebula
  • 1 mały czosnek
  • 2 jajka do mięsa
  • 2 gotuję na twardo
  • 1 kajzerkę
  • sól
  • pieprz
  • 20 dkg mąki

 

Przyprawy według uznania, ja podaję na koniuszku łyżeczki- bazylię, oregano, kurkumę, curry.

 

Wykonanie

Mięso mielone łączymy, dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę i pokrojony czosnek, 2 jajka, przyprawy, sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy.  Więcej niż połowę masy mięsnej odkładamy, rolując z nią 2 ugotowane jajka. Obtaczamy w mące. Pozostałą część masy mięsnej formujemy oraz również obtaczamy w mące.  W rondlu obsmażamy obie części, podlewając wodą i tak dusimy przez 15 min. Przekładamy do piekarnika, pieczemy przez 50 min. w temp.180 * C. Gotowe danie podajemy z frytkami pieczonymi w piekarniku, ogórkiem kiszonym lub sałatką.

 

Smacznego!!!

piecz-rzym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>