Żeberka w kapuście

Składniki:

  • 80 dkg żeberek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprzu do smaku
  • 1 mała cebula
  • oregano
  • tymianek
  •  curry
  •  ostra papryka
  • kurkuma

 

Polecam przyprawy jakie ja na końcu dodaje po 1 łyżeczce;

  • oregano, kurkumy ,tymianku, curry, a także ostrej papryki.

Inne według własnego uznania.

 

Wykonanie:

Żeberka myjemy, dodajemy czosnek, pokrojoną drobno w półplastry cebulę oraz przyprawy. Następnie przez  20 minut dusimy podlewając wodą. Przekładamy  do naczynia żaroodpornego żeberka wraz z powstałym sosem. Dalej pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 190 * C. Kapustę płuczemy, kroimy  i gotujemy przez  30 minut. Po ugotowaniu odsączam wodę i do kapusty dokładamy część powstałego sosu z upieczonego mięsa. Następnie wszystko razem przegotowywujemy. Na talerz wykładamy kapustę przekładamy mięsem i zalewamy resztą sosu.

zeberka2

Smacznego!!!